Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Keszthelyi Sándor, a MATE Kaposvári Campusának egyetemi tanára szerint a rovar előszeretettel fogyasztja a parlagfüvet, amelynek a levelét, a szárát és a virágát is képes elpusztítani.

Hallhattunk már korábban műanyagot felfaló baktériumokról, valamint spanyol csigát elfogyasztó futókacsákról, ezúttal pedig a sokaknak kellemetlen tüneteket okozó parlagfű természetes ellensége került középpontba, amellyel épp most ismerkedik a tudomány világa.
A parlagfű-olajosbogár azért lehet fontos, mert ahogy a neve is mutatja, előszeretettel fogyasztja a parlagfüvet, elsősorban a levelét, ha azonban elég sok bogár van, akár a növény szárát és a virágát is képes elpusztítani, ami sokaknak jelenthetne hatalmas megkönnyebbülést.
Erről Keszthelyi Sándor számolt be, aki szerint ez a tulajdonsága igazán hasznossá teheti a latinul Orphaella communa névre keresztelt, sárgásbarna színezetű, csíkos páncélú ízeltlábút.
A rovart először 1986-ban figyelték meg Észak-Amerikában, majd néhány évtizede a világ egyéb tájain is észlelték, Magyarországon pedig egyelőre csak a főváros környékén, 2020-ban dokumentálták a megjelenését.