Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A pilóta érthető módon a kényszerleszállás mellett döntött, hiszen egy veszélyes kobra bújt meg ülése alatt, melynek marása akár halálos is lehet.

Rudolf Erasmus dél-afrikai pilóta hétfői repülése során négy utas foglalt helyet kisrepülője fedélzetén, amikor azt érezte, hogy “valami hideg” csúszik derekánál. Odanézett, és egy meglehetősen nagy méretű kobra nézett vissza rá, mely gyorsan visszahúzódott az ülés alá.

A pilóta megosztotta, egy pillanatra úgy érezte, hogy teljesen leblokkolt, és hirtelen nem is tudta, mit tegyen. Pillanatok múlva azonban visszatért a valóságba, összekapta magát és tájékoztatta utasait a veszélyes potyautas jelenlétéről.

Erasmus elmondása szerint egy perc néma csend következett bejelentése után, ám szerencsére mindenki meg tudta őrizni higgadtságát, majd a pilóta engedélyt kért a légiforgalmi irányítástól, hogy a Dél-Afrika középső részén fekvő Welkom városában kényszerleszállást hajthasson végre.

Csakhogy még közel 15 percet kellett repülnie, mire le tudott szállni a géppel, miközben a kígyó szép lassan összegömbölyödött a lába mellett. Erasmus elárulta, nagyon fél a kígyóktól, és ha lát egyet, inkább tisztes távolságot tart tőle, ám úgy tűnt, hogy a potyautas kifejezetten jó hangulatban volt a repülés során.

Brian Emmenis repülési szakértőt hívták segítségül, aki a reptérre küldte a katasztrófavédelem munkatársait, valamint egy kígyószakértőt: Emmenis érkezett meg elsőként a helyszínre, megosztotta, a pilóta egy igazi hős volt, hogy ilyen nyugodtan kezelte a helyzetet, főként annak fényében, hogy az ülés alól kukucskáló kígyó Afrika egyik legveszélyesebb faja, egy fokföldi kobra volt.