Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma van a Magyar Ápolók Napja. Az ünnepnap Kossuth Zsuzsanna születésnapja, aki a bátyja, Kossuth Lajos által létrehozott Országos Főápolói Hivatal vezetőjeként Magyarország első főápolója volt. 

Minden kórházban segített 

A szabadságharc leveréséig folytatta munkáját, tábori kórházak létrehozásért, működésük biztosításáért Töretlenül, de már betegen, nagy akaraterővel, a sebesültek iránti őszinte együttérzéssel járta az országot. Minden kórházat felkeresett, több mint 72 tábori kórház felállításához nyújtott segítséget.Irányításával pontosan meghatározták a szükséges kórházi felszereléseket, biztosították a gyógyszer és kötszer ellátást, általános érvényű rendszabályokat fogalmaztak meg és betanították az önkénteseket. Kossuth Zsuzsanna olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű. 

A fegyverletétel után elfogták, később börtönbe került, majd kiutasították hazájából. Kossuth Zsuzsanna 37 évesen New Yorkban hunyt el, 1854-ben. 

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, mely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét.