Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április utolsó hétvégéjén (ápr. 27.) a magyar Berry White-ként elhíresült Éliás Jr. lesz -már nem először- a fővárosi Orfeum fellépője. Éliás Gyula (1975) fülbemászó hangja és jellegzetes stílusa garantálja, hogy az emeberek ellazuljanak és pár óra erejéig kiszakadjanak a mindennapok mókuskerekéből.

 

Jr. kötődése a zenéhez nem meglepő, ebben nőtt fel, hisz édesapja a híres lemezlovas, id. Éliás Gyula volt. Egy korábbi nyilatkozatából (Völgyhíd TV) megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen az édesapja által képviselt vonalat vitte tovább egy igényesebb, magasabb szintre emelve. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán végezte. Az éneklés mellett zeneszerzéssel, dalszövegírással és énekoktatással is foglalkozik.

Korábban többször is szerepelt tehetségkutató műsorokban felkészítő tanárként, mint például a Megasztárban, a Csillag születikben és az X-faktorban (Geszti Péter csapatában) is. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Brasch Bence, Varga Viktor és László Attila. Munkásságát Gundel Művészeti -, valamint Artisjus-díjjal is értékelték, emelett a Jazzy Rádió Dalversenyében (2009) ő kapta a legjobb férfi énekes díjat is. Pályafutása alatt több zenekara is volt (Horizont, Let's go, Éliás Project, Staff), de vendégművészként is szerepelt nem kisebb nevek mellett, mint például a Budapest Jazz Orchestra, a Stúdió 11, Gáspár Laci, Váci Eszter, Charlie, Földvári Gergő, Tóth Vera és a Frank Zappa Emlékzenekar.

 

Az Orfeum oldaláról azt is megtudhatjuk, hogy az est folyamán az énekes a funky és a soul zene világában való utazásra invitálja a vendégeket, melyben zenekara kíséri. Saját szerzeményei mellett a klasszikusoktól való válogatásban James Brown, Ray Charles, Stevie Wonder, Teddy Pendergrass, Edvin Star és Bill Withers számai és természetesen Barry White dalok is felcsendülnek majd.

Az énekes nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Jól vagyok (ezzel indult a szólókarrierje), az Úgy lennék (Rúzsa Magdival közös duett), a Funky Groove (Gio Bacioval közös dal), az Ő kell, a Tabuk nélkül, a Csak Ennyi Kell! és az Eurovíziós Dalfesztivál hazai elődöntőjében (2013) indult dala, a Mindhalálig várni Rád.

 

S bár földiek vagyunk (városunk nevezetességei és természeti szépségei az egyik klipjében is visszaköszönnek) minden elfogultság nélkül állítom, hogy Éliás Jr. neve egyet jelent a minőségi zenével! Aki szereti a funky populárisabb verzióját mindenképp keressen rá!