Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A magyarok 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
A magyarok 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása

A gazdasági nehézségek hatására növekszik a lakosság megtakarítási hajlandósága. Emelkedett a havonta rendszeresen megtakarítók száma, ugyanakkor csökkent az átlagos megtakarítási összeg, az ügyfelek egyre inkább a rugalmas megtakarítási megoldásokat keresik.

Az OTP Bank Daily Banking területének vezetője egy tavaly decemberi felmérésre hivatkozva elmondta, hogy a lakosság mintegy 20 százaléka rendelkezik legalább 500 ezer forintnyi megtakarítással, amely 4 százalékpontos növekedés a két évvel korábbi 16 százalékhoz képest.

A felmérésben azok a 18-65 éves felnőttek vettek részt, akik rendelkeznek legalább egy banki megtakarítási termékkel, vagyis a kutatás eredményeiben nincs benne az otthon tartott készpénz állománya. A megtakarással rendelkező ügyfelek egy része értékállóságra törekszik másik részük a rugalmasságot, az azonnal hozzáférhető megtakarítási megoldásokat keresi – tette hozzá Takács Domokos. 

Kiderült az is, hogy a társadalom 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása, ezért a pénzügyi szektor egyik legfontosabb feladata most az, hogy ez az arány csökkenjen.

Ebben fontos szerepet játszik a pénzügyi nevelés is. Ennek egyik része, hogy eloszlassák a tévhitet, hogy nem érdemes kis összegben félretenni, akárcsak azt, hogy a kamatokból, hozamokból "jólét" lesz, ami után abba lehet hagyni a megtakarítást.

Az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője elmondta: az OTP 2022. szeptemberi Öngondoskodási Index eredményei alapján az látható, hogy a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítélik az összeget – fogalmazott Fabriczki Rita. 

Idén az első negyedévben az OTP fiókhálózatában 70 ezer pénzügyi tervezés történt, míg 2022-ben összesen 192 ezer.

Illusztráció: Pixabay