Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

A nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 27-én és 28-án a Nuovo Balletto di Toscana olasz táncegyüttes előadásával indul a 24. Budapest Táncfesztivál a Nemzeti Táncszínházban.

A május 11-ig tartó fesztiválra a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a fesztiválprogram kuriózuma a kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé vált táncos, Carlos Acosta által alapított Acosta Danza lesz. A kubai táncosokból álló társulat először jár Magyarországon, május 4-én és 5-én a Cuban Eclectico című darabot mutatja be.

Április 29-én, a tánc világnapján gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Az esten Az évad legjobb alkotója díját elnyert koreográfus előadása látható, továbbá díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók.

A fesztiválra a magyarországi táncegyüttesek premierekkel érkeznek. Mint írják, az idei fesztiválon a tánc mellett a zene is főszerephez jut. A Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar Concordia című, a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készült, élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékában groteszk és lírai kettősök bomlanak ki, a tánc, az élő zene és a prózai szöveg ötvözésével szerves egységet alkotva.

A fesztivál zárónapján a Duda Éva Társulat Bábel című előadása látható. A produkció egy eklektikus világot teremt, de a bábeli zűrzavar mélyén ott a harmónia iránti vágy – írják a darabról.

A közleményben kiemelik, hogy tíz évvel ezelőtt, 2014-ben a Nemzeti Táncszínház kezdeményezésére jött létre az első komplex táncszínházi nevelési előadás, a Horda 2. A sikeres produkciót két másik táncszínházi nevelési előadás követte: Igaz történet alapján (2016) és Talpuk alatt (2018) címmel. A jubileum alkalmából a Budapest Táncfesztivál keretében játszott Talpuk alatt című interaktív előadásra rendhagyó módon felnőtt közönséget várnak a szervezők.