Nyáron a legtöbb gyermek alvási ciklusa megváltozik, éppen ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermek ne küzdjön alváshiánnyal.

A nyári időszakban rengeteg gyermek alvási ciklusa változik meg, azonban azok a 6-12 éves korú gyermekek, akik kevesebb, mint 9 órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik nem küzdenek alváshiánnyal.
A Magyar Alvás Szövetség megjelent közleményében olvashatjuk, hogy a memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív következményei lehetnek, így komolyabb mentális problémák, például depressziós, szorongásos és impulzív viselkedési tünetek jelentkeznek az alváshiánnyal küzdő gyermekeknél.
Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia a héten adta ki legfrissebb tanulmányát a témában, s megállapították, hogy a 6-12 éves korosztályban lévő gyermekek esetében feltétlenül szükséges a napi 9-12 óra alvás.
A tanulmány eredményei szerint a szülőknek biztosítaniuk kell a napi 9-12 óra alvást gyermekeiknek, s hangsúlyozták, hogy a szeptemberi iskolakezdés előtt két-három héttel már érdemes elkezdeni az iskolakezdési időponthoz alkalmazkodó alvásidő és alvási körülmények kialakítását, hogy a gyermek szervezete fel tudjon készülni a változásra.