Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy átrendeződés várható, hiszen a következő hónapokban, a fűtési szezon első postázott közüzemi számlái után érheti jelentősebb hatás az ingatlanpiacot.

A Duna House becslései alapján a nyár közepén tapasztalt mélypont után erősödött a forgalom augusztusban Az általuk becsült 9 748 adásvétel az előző hónaphoz képest több mint 8 százalékos emelkedést, az előző év hasonló időszakához képest azonban még mindig 1 százalékkal gyengébb forgalmat mutat. Bár az elmúlt 5 évben mindig erősebb volt az augusztus, a hagyományos tendenciának megfelelően a szakemberek további bővülést várnak az átalakulás előtt álló őszi ingatlanpiacon.

A rezsiköltségek változása elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várható jelentősebb hatás. 

A rezsiárak emelkedése ellenére Budapesten és vidéken is a befektetési célú vásárlás után a tranzakciók 21-21%-át ebben a hónapban is a nagyobb otthonba költözés ösztönözte. Az átalakulás első jelei azonban már látszanak a vidéki ingatlanpiacon, hiszen a júliusihoz képest 6 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 10 százalékponttal csökkent a nagyobb ingatlanba költözők aránya. A vidéken vagy a nagyvárosok agglomerációjában nyugalmat kereső, otthonteremtési céllal vásárlók esetleges kivárása is érezhető a vevői motiváció, valamint a tranzakciós paraméterek alakulásán.  

Az ingatlanárak alakulásán nem érzékelhető a sokak által áhított trendváltozás, az alacsony fenntartási költségű ingatlanok, például a panellakások árazásában az előző évhez képest országosan átlagosan 37%-os emelkedés látható idén augusztusban.