Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kis Gábor – az Oxygen Media munkatársa – különleges hobbival büszkélkedik. Rádióamatőr. Nemrégiben versenyt is nyert, a folytatásban jön minden erről a megmérettetésről, de kiderül az is, hogy mit csinál egy rádióamatőr.

Kis Gábor, Gaga – mert mi így becézzük – a rádiózás szerelmese. Azt hiszem, hogy sokak számára ez nem kérdés. Több évtizedes rádiós-műsorvezetői pályát tudhat magáénak. Jelenleg pedig több mint 10 éve erősíti az Oxygen Media csapatát. Hallhatjuk Gábort az Oxygen Musicon (oxygenmusic.hu), ahol nemcsak online adást, hanem podcastokat is készít, de ezen kívül Kis Gaga a cégünk által működtetett 91.1 Rádió1 Szekszárd, 96.3 Rádió1 Miskolc és a 93.7 Rádió1 Heves helyi műsorsávjaiban is hallható minden nap 12:00-14:00 óra között. De mit kell tudni a hobbijáról, a rádióamatőrségről?

Mi az a rádióamatőrség?
A kérdés jogosan merül fel, hiszen éppen most vagyunk túl a Rádióamatőr világnapon. Ennek a tevékenységnek a művelői hobbi szinten foglalkoznak a rádióhullámok és az adóvevők világával. Bárki csatlakozhat hozzájuk, de ahogy az autóvezetéshez vagy éppen a horgászathoz is meg kell tanulni dolgokat és le kell vizsgázni belőle, a rádióamatőr tevékenységhez is hasonló módon vezet az út. Sokan keverik a CB-zéssel vagy a “walkie-talkizással”, de csak annyi a közös ezekkel, hogy mindegyikhez adóvevőkre van szükség.

A definíció és rádióamatőrök Magyarországon
A rádióamatőrök azok, akik a saját hobbijukról beszélgetnek, pont a hobbijuk segítségével. Viccesen hangzik, de tényleg így van. A világ szinte valamennyi országában létezik rádióamatőr mozgalom. A rövidhullámú összeköttetések alkalmával a határokon átívelve beszélgetnek (ahogy az amatőr zsargon tartja: forgalmaznak) egymással az állomások. Minden amatőr állomás rendelkezik egy hívójellel, melyet a sikeres vizsgát követően az adott ország hírközlési hatósága ad ki az engedélyes részére. Ez nálunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A hívójelek betűkből és számokból állnak és mindenkinek egyedi, önálló hívójele van. Az autók rendszámtáblájához lehetne hasonlítani, csak itt ez nem az eszközhöz, hanem személyhez vagy egy-egy rádióklubhoz köthető. A magyar hívójelek HA vagy HG betűkkel kezdődnek, egy számmal (0-9) folytatódnak és utána két vagy három betűvel végződnek (pl. HA1XYZ).

Rádióamatőr verseny is van
A rádióamatőrök nemcsak beszélgetnek, forgalmaznak egymás között, hanem rendszeresen rádiós versenyeket is rendeznek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy vagy a saját otthoni telepített rádióantennáik segítségével vesznek részt a megmérettetésen, vagy kitelepülnek valahova. Az utóbbiak alkalmával rendszerint magas pontokra “kirándulnak”, viszik ki a felszereléseiket és telep|tik le őket a verseny idejére. Ezeken a versenyeken a legtöbbször az a cél, hogy minél több állomással összeköttetést tudjanak létesíteni, amelyekért cserébe pont jár. Ezeket a pontokat összesítik és alakul ki a sorrend az alapján, hogy ki szerezte a legtöbbet.

A legutóbbi versenyen kollégánk nyert
Idén húsvét vasárnap ismét megrendezte A Normafa Műhely Egyesület és az Ózdi Rádióklub a Húsvéti QSO Party elnevezésű aktivitását. Ennek célja a rádióamatőr barátság ápolása és a versenykészség fejlesztése volt a 2m-es hullámhosszú (144-146 MHz közötti) frekvenciákon és a QO-100 műholdon való forgalmazás népszerűsítése. Valamennyi hazai és külföldi egyéni rádióamatőr engedéllyel rendelkező állomás részt vehetett a versenyen. A kiírás szerint a pontozó állomásokkal létesített összeköttetések alapján lehetett pontokat gyűjteni. Mindegyik esetében csak egy pontot lehetett szerezni. A versenyt 18 és 20 óra között tartották és 14 volt a maximálisan elérhető pontszám.

Az Oxygen Media munkatársai közül Kis Gábor indult el az aktivitáson. Gábor 1996 óta rendelkezik rádióamatőr vizsgával és engedéllyel. Ennek a hobbijának gyakran hódol, így mi is sokszor látjuk azt, hogy a szerkesztőségbe egy kézi rádióval érkezik meg. Elmondása alapján vele édesapja szeretette meg ezt a tevékenységet, hiszen ő is hívójeles amatőr. Gyerekkorától látta, hogy apukája is nagy lelkesedéssel csinálta az összeköttetéseket (rádióamatőr rövidítéssel QSO-kat), vagy javítgatta a készülékeket. Édesapja tudott annak idején segíteni Gábornak a felkészülésben is a rádióamatőr vizsgájára. 

Kis Gábor Galyatetőről rádiózott barátjával, Leventével
A Húsvéti QSO Party 2024 előzetes eredményei alapján Gábor az első helyen végzett 10 ponttal. Külön öröm számára, hogy barátja Varga Levente is szépen teljesített. Ő egy vételi zavarnak köszönhetően csúszott le egy ponttal. Levente így 9 pontot gyűjtött és az ezüstérmes helyen futott be. A fiúk elmondták, hogy közösen települtek ki a versenyre, így ugyanazokat az eszközöket használták, egymást váltva a mikrofon mögött. Helyszínnek Galyatetőt, a kilátó melletti részt választották, ami nagyon ideálisnak bizonyult. Egyrészt volt hová kipakolni a technikai eszközöket. illetve az antennát is sikerült nagyon jó pozícióba felemelni. A rádió, amivel dolgoztak egy japán Yaesu készülék volt, az antenna egy monoband Slim Jim. Az áramellátást akkumulátor segítségével oldották meg. A verseny előtt és még után is több tucat összeköttetést tudtak onnan megcsinálni amatőrtársakkal. Minden bizonnyal kitelepülnek majd erre a helyre meghirdetett aktivitás nélkül is.

A szerzett pontokon és helyezéseken kívül nagyon öröm volt, hogy nagyon távoli pontozó állomásokkal is sikerült beszélni, összeköttetést létrehozni. A két legtávolabbi a pécsi és győri állomás volt a számukra. Ezek sikeressége is azt bizonyítja, hogy jó technikával, a rádiózás segítségével egészen elérhetetlennek hitt helyeket is “közel tudunk hozni” magunkhoz.

Az aktivitáson minden pontszerző állomás oklevelet kap. Illetve ezen kívül, akik legalább három pontot elértek, azok a 2024-es BURABU rádióamatőr találkozón díjkiosztó sorsoláson vesznek részt, ha személyesen ellátogatnak az eseményre és Fortuna a kegyeibe veszi őket.

Az idei volt az első év, hogy nemcsak rádióamatőr (tehát engedélyhez kötött) sávokon lehetett csatlakozni az aktivitáshoz. Mivel a rendező, pontosztó állomások nemcsak egy kezelővel vettek részt, voltak ahol a bárki által használható PMR sáv 8-as csatornáján is figyeltek és létesítettek összeköttetéseket. A cél ezzel az volt, hogy közelebb hozhassák a rádióamatőr sportot, tevékenységet azok számára is, akik nem rendelkeznek engedéllyel, de érdekli őket. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy sok PMR-es is csatlakozott a felhívás alapján. A PMR sávon lebonyolított összeköttetések ugyan a pontokba nem számítottak bele, de kedvet csinálhattak azoknak, akik tényleg gondolkodnak a rádióamatőrré váláson.

Ha valaki kedvet kapna, hogy csatlakozzon, akkor érdemes a hozzá eső legközelebbi rádióklubot felkeresni. Ők tudnak segíteni abban, hogy miként lehet felkészülni a rádióamatőr vizsgára, mik a követelmények, mit kell megtanulni, elsajátítani hozzá. Az is megoldás lehet, ha az ismeretségi körünkben akad olyan, aki rádióamatőrködik, mert ő is tud segíteni abban, hogy miként tudunk elindulni az úton és eredményes vizsgát tenni.