Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a 2022 abszolút győztes képet. Negyedik alkalommal rendezték meg a világ legjobb makrofotóit kereső Close-up Photographer of the Year pályázatot, amelyet egy brit házaspár, Tracy és Daniel Calder alapított.

54 országból több mint 9000 alkotás érkezett, 11 kategóriában. A magyar fotósok, a korábbi évekhez hasonlóan, most is jól szerepeltek.

A pályázat abszolút győztesét a kategóriagyőztes képek közül szokták kiválasztani, ezúttal pedig az Állatok kategória legjobbja örülhetett a fődíjnak. A kanadai Samantha Stephens fotója vívta ki a címet.

A természet csapdája című képen az árnyak fiatal sárga pettyes szalamandrák, amelyek egy húsevő növénynek estek áldozatául. 

Nézzük a magyar fotósok legjobbjait

Ezúttal három magyar fotós alkotása jutott be a legjobbak közé. 


 

Kocsis Ferenc Lebegés című fotóján egy tiszavirág látható násztánc közben, ez a légies kép a Rovarok kategóriában került be a döntős fotók közé. A Tiszavirágot és a tiszavirágzást, mint hazánk egyik legkülönlegesebb természeti értékét pár éve hungarikumnak választották.
Bejutott a legjobbak közé, Vida István Tamás, aki a Növények kategóriában remekelt.

Három nővér című fotóján magyar kökörcsineket láthatunk. Szűcs Boldizsár érdekes perspektívájú fotójával nem a Növények, és nem is a Rovarok kategóriában, hanem a Víz alatti kategóriában lett döntős.