Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Abdán már irtják a szúnyoglárvákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A héten elkezdtük a szabadvizekben a biológiai védekezést, mely a szúnyogok lárva állapotban történő elpusztításra irányul. A védekezés csak a lakossággal közösen lehet hatékony, hiszen a saját ingatlanon lehetnek kerti tavak, csapadékvíz gyűjtő edények, s olyan egyéb tárgyak, melyek már elegendő mennyiségű felület adnak a lárvák szaporodásához – közölte Szabó zsolt abdai polgármester a közösségi oldalán. 

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a leghatékonyabb védekezés a lárva időszakban történhet, ezért évek óta szakemberektől megrendelt szolgáltatással kezeltetik Abdán az úgynevezett pangóvizeket. Ehhez folyamatosan vizsgálják, hogy hol mekkora lárva mennyiség van egy-egy szabad vízben (csatorna, árok, élővíz). A sok eső miatt sok a potenciális élőhely ezért beindították a védekezést. Ez nem olyan látványos, mint a repülő vagy a meleg ködöt fejlesztő autó.
Azt kérik a helyi lakóktól, hogy  a saját területükön lévő csapadékvizes hordókat fedjék le! Hetente legalább egyszer ürítsék ki teljesen a locsolásra gyűjtött vizes edényt! Legyenek figyelemmel arra, hogy egy csapadékvíz gyűjtő hordóban képes annyi szúnyog kifejlődni, ami egy egész utca életét megkeserítheti több hónapra. Azt ígérik: mindezek mellett a meleg ködös gyérítést is folytatjuk.

(Fotó: Szabó Zsolt Facebook-oldala)