Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Adalékok az Oppenheimer filmhez

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hivatalos tartalmi leírás szerint a film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá.

A tömény, három órás film a vélemények szerint nem csak témájánál fogva nem sorolható a könnyed néznivaló kategóriába, hanem azért sem, mert háttértudást és folyamatos éberséget igényel.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy a Széchenyi István Egyetem idén is csatlakozott a szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája programsorozathoz, melynek keretében Barla Ferenc tart előadást Adalékok az Oppenheimer filmhez címmel. Az egyetem tájékoztatása szerint, a 29-én, pénteken 18 órakor kezdődő egy órás előadásban a filmről fizikusi és fizikatörténeti szempontból lesz szó. Több más témában is meghallgathatunk előadásokat, így például az evolúció, járműdiagnosztika, önvezető járművek, 3D nyomtatás vagy a Petz család története iránt érdeklődők is találnak kedvükre való időtöltést.

Az előadásokon a tudomány iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket egyaránt szívesen látják.

 

Kép: Pixabay