Az első válasz: ez nem lehet kérdés! Vagy mégis? Vajon a hideg víz van-e olyan hatékony, mint a meleg?

Kay Gebhart, egy tisztítócég vezető kutatója és kémikusa az Apartment Therapy című lapnak úgy fogalmazott:

„napjaink fogyasztói szokása csupán rossz berögződés. Az a felfogás, hogy a meleg víz jobban tisztít, mint a hideg, évtizedekkel ezelőttről ered. Akkoriban még a hő felgyorsította a tisztítási folyamatokat, mert a mosószerek és a gépek kevésbé voltak hatásosak. Előbbieket ma már úgy alkotják meg, hogy hideg vízben is látható eredményt lehessen velük elérni. Már nem kell meleg vízben aktiválni őket.”

Ez még nem minden!

A hideg vízzel mosogatók azt mondják, ruhát is jobb ebben mosni, hiszen nem hagy foltokat semmilyen anyagon, tehát még tisztábbnak látszhatnak a ruháink, ráadásul növeli is azok élettartamát. Ma már a mosogatószerek a hidegvízben is ugyanúgy kifejtik hatásukat, mint a melegebb vízben. De tény és való, hogy a kéznek kellemesebb a meleg víz.

Van, aki azt mondta, tett egy hónapos próbát. Neki bevált. Mások szerint a hidegvízzel nem lehet elmosogatni egy zsíros edényt. 

Forintosítsunk!

A hideg víz mellett érvelők szerint nem elhanyagolható az energia spórolás. Vegyük le a hőfokot a mosásra alkalmas gépeinkben. A mosógép például minden adagnál az energia háromnegyed részét arra fordítja, hogy felmelegítse a vizet, így ha változtatunk a szokásunkon, az a villanyszámlánkon is visszaköszönhet majd.

Nem foglalunk állás, de lehet, hogy kipróbáljuk!

(forrás: 24, nosalty/fotó: pexels)