Az ágaprító és ágdaráló gépeknek számtalan típusa nemcsak árban és teljesítményben, hanem méretben, erőforrásban, kinézetben, alapvető funkcióban is eltér egymástól. Ezért jó néhány tényezőt számba kell venni annak érdekében, hogy a gazdaságunk számára a legoptimálisabb eszközt megtaláljuk.

Ágaprító vagy ágdaráló?

Az ágaprító és az ágdaráló hasonlónak tűnik, de a felhasználási területeik kissé eltérőek. Bár sokan hajlamosak összekeverni ezt a kettőt, a faanyag forgácsolása és aprítása két teljesen különböző fogalom. A fő különbség az aprító és a daráló között az, ahogyan lebontják vagy redukálják a természetes anyagokat. Az aprítókat kifejezetten nagyobb ágak, nagyobb fadarabok és fatörzsek feldolgozására tervezték. 

Amit figyelembe kell venni a gépválasztáskor

A „melyik a legjobb gép?” kérdés teljesen jogosan vetődik fel egy gazdában, hiszen a mai hazai géppiacon bőséges választék áll rendelkezésre mindegyik típusból. Ezért számos tényt figyelembe kell venni a beruházás előtt. Ugyanis az ideális ágaprító vagy ágdaráló mindenki számára mást jelent.

Első lépés annak a pontos meghatározása, hogy mire szándékozunk használni a gépet. Ebből már kiderül, hogy az aprító vagy a daráló vonalán megyünk tovább. A gépbeszerzés során számos paramétert meg kell vizsgálni a végső döntés kimondása előtt. Természetesen vannak kiemelt jelentőséggel bíró paraméterek is. Ezek közé tartozik a teljesítmény, a vágási átmérő, valamint az erőforrás.