Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Te tudtad, hogy a fáknak van egy titkos élete, amelyre csak nemrég derült fény? Kommunikálnak, beszélgetnek egymással, sőt figyelmeztetik is egymást.

Figyelmeztetik a többeket

A fák, amint érzékelik egy kártevő jelenlétét az ágaikon, leveleiken, vészjelzéseket, figyelmeztető gázt adnak le a többi fa számára. Azok észlelik ezt az illatanyagot, és felkészítik a táplálékul szolgáló részeiket a támadásra. Az akácfák és a tölgyek például mérgező anyagokat halmoznak fel a leveleikben. Az erdei fenyők kis darazsakhoz fordulnak segítségért, ha levélevő hernyók támadják meg a leveleiket.

Segítik egymást

A fák gyökerei egymással is kapcsolatban állnak és szükséghelyzetben segítik egymást. Mivel azonban a föld alatt a gyökerek összekapcsolódnak, nem csupán a levegőben észlelik a fák a figyelmeztetést az illatanyagoknak köszönhetően, hanem a föld alatt, gyökereiken keresztül is megkapják az információt. A fák gyökereinek összekapcsolódásáról egyébként nem csak az irtások során bizonyosodhatunk meg. Készültek olyan megfigyelések, amik bebizonyították, hogy egy-egy „facsalád” akár több száz éven keresztül is életben tud tartani kivágott tönköket.

Hallanak és beszélnek

Állítólag a fák nem csak érzékelik a külvilágot, de hallanak is. Kutatók laboratóriumban vizsgáltak gabonacsíra-csemetéket, és megállapították, hogy azok a fejlődés során 220 Hz-es, pattogó hangot bocsátanak ki. A gabonacsemeték pattogó hangjára ugyanis a környezetük reagált, a köréjük ültetett, hasonlóan fejlődésben levő csírák a pattogó hang irányába fordultak. Ez tehát azt jelenti, hogy a gabonacsírák „beszéltek” a körülöttük fejlődő növényekkel, amik szintén reagáltak rájuk.