Rohamléptekkel haladunk karácsony felé, ezért sokan már december első napjaiban elkezdik tervezgetni, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A bejgli nyilván nem hiányozhat, a közkedvelt finomságért akár 5 ezer forintot is elkérhetnek. De akkor sem túl rózsás a helyzet, ha mi magunk fogunk neki a sütögetésnek.
A dió ugyanis nem olcsó mulatság, igaz sosem volt az. Egy kilogramm dióbél ára 2019 óta négyezer forint körül mozgott a boltokban, idén azonban nem volt ritka a 6-7 ezer forintos ár sem. Hogy legyen mihez viszonyítani: tavaly 4630 forint volt az átlagos tarifa, persze akkor sem volt mindegy, mint ahogyan most sem az, hol szerezzük be a tölteléknek valót.
Az Agrárszektor összesítése szerint
• a Nagybani Piacon az I. osztályú hazai 2800 és 3800 forint között, míg az import 3200 és 3800 forint között mozog,
• az Auchanban az 500 grammos kiszerelés 3300 forint, így egy kilogramm 6600 forintba kerül,
• a KözértPluszon 4300 forintos áron kínálják,
• a Grizly-n pedig akciósan 3500 forintos áron lehet hozzájutni.
Közben azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy harminc év alatt több mint a duplájára nőtt a diótermés mennyisége Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 1990-ben háromezer tonnát takarítottak be a csonthéjasból, addig 2019-ben már csaknem hétezer tonnát.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összesítéséből pedig az derül ki, hogy a korábbi pozitív piaci visszajelzések miatt a hazai diótermő terület folyamatos növekedést mutat Magyarországon. Tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a háromezer hektárt, jelenleg pedig már nyolcezer feletti hektáron termelünk diót; ebből a termőkorú ültetvények területe mintegy 5-6 ezer hektár.
Magyarországon az éves termés egy átlagos évben hétezer tonna körül alakul, míg egy igazán jó évjáratban elérheti a tízezer tonnát is.