Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Valamikor egy tankoló- és átszállóhely volt transzatlanti utazások esetén, mára viszont egyre kevesebb repülő száll le a kimondhatatlan nevű reptérre, mivel hamarosan új központ nyit Grönlandon az utazók számára. A Kangerlussuaq több mint egy reptér, náluk lakni egy életérzés, de az itteni állomásozás is élmény.

Szokás szerint kihagyjuk a szórásból, de kár lenne megfeledkezni róla, hogy Grönland a világ legnagyobb kiterjedésű szigete. Kangerlussuaq a sziget kapuja és az egyik központja, egy hely, ahol turizmus, kereskedelem, Dánia és az USA valamint Kanada szinte összeért egy időben. Koppenhágából 4,5 óra az út ide, de ma már nem repülnek innen utasszállító gépek az USA és Kanada városaiba. A cargo, a szállítás még működik, de a polgári utazás megszűnt. Gyakorlatilag Dánia-Izland-Grönland utak a megszokottak innen indulva és ide érkezve. Ez viszont a múltban másképp működött.
1941-ben nyitott meg, 200 kilométerre az óceántól és egészen közel a jégmezőkhöz. Egészen 1992-ig amerikai fennhatóság alá tartozott, hiszen itt üzemelt az előbb Blue West-8-nek keresztelt katonai bázis, ami később a Sondrestrom Air Base nevet kapta. A II. világháborúban fontos stratégiai pont volt a két kontinens között, a legforgalmasabb időszakban 1400 amerikai katona állomásozott itt. Nekik golfpályát és mozit is létesítettek annak idején, de ezek már nem üzemelnek.

A hidegháború idején nemcsak katonai célokat szolgált ki, hanem polgáriakat is, ráadásul transzatlanti járatoknál tankolóállomásként jött szóba. Így tudták biztosítani például a Koppenhága-Kangerlussuaq-Los Angeles utat. Tankolás vagy gépváltás és mehetett is tovább az út. Amíg az utasok kiszálltak és vártak vagy gépet váltottak, besétáltak a reptér épületébe, ami egyúttal a szálloda, bár és a helyiek zömének munkahelye is. Körülbelül 500 ember lakja a várost, ami gyakorlatilag egyenértékű magával a reptérrel, hiszen eleve a lakosok is itt dolgoznak.
Úgy fest, ez az egykor amerikai katonai bázisként számon tartott intézménynek és barátságos lakóinak azonban hamarosan megváltozik az élete, mivel újabb repteret nyitnak Grönlandon (Nuuk településén).