Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Akár piros riasztás is jöhet, zivatarcellákkal érkezhet a hidegfront

Egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán a délután folyamán, jelentős bizonytalanság mellett szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon, írja Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tájékoztatásuk szerint a zivatarokhoz lokálisan szélroham (~ 90-110 km/h), jégeső (2-4 cm jégátmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 mm) is társulhat. Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső, észak-déli sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak. Ennek következtében (alacsony valószínűséggel) a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki. 

A szombatra virradó éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadék) lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat szélvihar és jégeső.

Friss információkért érdemes gyakrabban ellátogatni az Országos Meteorológia Szolgálat, vag akár az Időkép honlapjára, de hasznos lehet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság okostelefonokra letölthető VÉSZ alkalmazása is. 

A meteogyógyászok tájékoztatása szerint rendkívül erős terhelés várható a hétvégén, ami mindenki szervezetét megviseli, a frontérzékenyek pedig különösen erősen reagálhatnak a hirtelen légköri változásokra. Tartós fejfájás és keringési panaszok léphetnek fel, romolhat a szívbetegekállapota. A kezeletlen frontérzékenyek életminősége jelentősen romlik, a tünetek pedig napokig fennállhatnak. Mindenki vigyázzon magára!