Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
30 évvel a megjelenése után is töretlen népszerűségnek örvend az Alice In Chains második albuma, a Dirt, amelynek egyik legismertebb dala, a Rooster a mai napig kihagyhatatlan a zenekar koncertjeiből. A klasszikussá vált számot a banda gitárosa, Jerry Cantrell írta, az ihletet pedig édesapja története adta hozzá, aki a vietnami háborúban is harcolt.

Cantrell sokáig neheztelt apjára, akivel sokáig nem volt szoros kapcsolata, elsősorban éppen a háború miatt, ami végül a szülei válásához is vezetett, a zenész azonban fiatal felnőttként úgy döntött, megpróbál más szemmel tekinteni apjára és igyekszik megérteni őt. Az idősebb Jerry sosem beszélt a seregben töltött idejéről, így Cantrell a saját képzeletére hagyatkozott a dal megírásakor. A Rooster, azaz Kakas becenevet még gyerekkorában kapta Jerry Sr. az apjától, amiért túl nagyra tartotta magát és a frizurája is egy kakas taraját idézte. Érdekes egybeesés, hogy a Vietnamban szolgáló M-16-os gépfegyveres katonákat is gyakran kakasoknak becézték. Cantrell a szövegben beleképzeli magát a vietnami dzsungelben harcoló apja szerepébe, aki csak próbál életben maradni, de közben gyakran gondol a körülötte haldokló bajtársaira – akik miatt a túlélők bűntudata gyötri őt – az amerikai népre, és persze fiatal feleségére és kisfiára, akiket hátra kellett hagynia.
 
A dalhoz klip is készült Mark Pellington rendezésében, aki meg is interjúvolta az idősebb Jerry-t, aki a könnyeivel küzdve mesélt neki a seregben szerzett élményeiről: "furcsa és nagyon szomorú időszak volt. Remélem, soha többet nem kell átélnie ilyesmit senkinek."
A Rooster a Dirt album negyedik kislemezdala volt, amelynek megírásával Cantrell elérte a célját és a katonák tiszteletét is sikerült kivívnia: "ez a dal nagyon sokat jelent a hadseregben szolgáló katonáknak és a szeretteiknek. Nagyon örülök, hogy ekkora hatással van rájuk, de én igazából csak azért írtam meg, hogy elősegítsem vele, hogy szorosabb legyen a kapcsolatom az apámmal és ez sikerült is. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy közel jártam-e a szövegben azokhoz az érzésekhez és gondolatokhoz, amik akkoriban átjárták őt, mire azt felelte, hogy túlságosan is közel."