Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Áll a bál Ácson a bejelentett kínai katódgyár beruházása miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A június 21-én szerdán bejelentett Ács közigazgatási területén létesítendő kínai Huayou Cobalt által építendő katódgyárának híre óriási közfelháborodást váltott ki a város és a környező települések Bana, Bábolna lakosai között. Civil összefogás alakult még aznap délután a települések polgárainak összefogásával. 

A június 21-én bejelentett hír hatására az ácsi lakosok felháborodásuknak azonnal hangot adtak, tiltakozó civilek rövid idő alatt egységes csoportban fejezték ki ellenkezésüket, melynek első lépéseként nyílt levélben fogalmazták meg tiltakozásukat és kérdéseiket a város vezetője és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő irányába. A Kiállunk Ácsért nevű szervezet szerint a helyi polgármester, Dr. Szentirmai István, a megelőző napokban és hetekben folyamatosan tagadta, elhallgatta a lakosság előtt a tervezett beruházás ipari jellegét.

 

Sajtóközleményükben leírták, mikor kipattant a hír, a polgármester bagatellizálni kezdte a tervezett akkumulátor katód gyártás veszélyeit. Nyilatkozatában fém autóalkatrészként hivatkozott a tervezett gyártási végtermékre, mely az eddig rendelkezésre álló információk és a gyárat építeni szándékozó cég tevékenysége alapján várhatóan nikkelt, mangánt és kobaltot – melyek olyan nehézfémek, amik környezeti egészségkárosító kockázata nagy mennyiségben komoly aggodalomra ad okot – tartalmaz.

A helyiek nyílt levelüket pénteken adták át a polgármesteri hivatal épületében. Ács és a környező települések – Bana, Bábolna – felháborodott és tiltakozó lakosai támogatásukról biztosították a Kiáll(t)unk Ácsért civil csoportot, hiszen a telepítendő gyárat mindhárom településtől szinte azonos távolságra, bár Ács közigazgatási területén akarják felépíteni. Folyamatosan heves indulatok, aggodalmak és hozzászólások jellemzik a települési közösségi média felületeket, melyekre a cinizmus jegyeit magán hordozó hozzászólásokban nyilvánul meg a település alpolgármestere. 

A civil csoport folytatja tiltakozását, minden lehetséges módon és fórumon igyekszik kifejezni ellenkezését, illetve az ország számos pontján hasonló módon bejelentett, végrejhajtott és folyamatban lévő akkumulátor ipari beruházások ellen tiltakozó civilek irányába szolidaritását fejezi ki.