Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nav kisokos, mielőtt munkába lépnél. A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

Igénybe vehető a 25 év alattiak kedvezménye is

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség. Ha még nincs, vagy elveszett az adókártyád, akkor irány a NAV. Igénylés a 23T34-es nyomtatványon.

Legegyszerűbb, ha online ügyintézel. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) töltheted ki és mindjárt be is küldheted.

Biztos, ami biztos! 

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni.

 

Fontos! 

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Az erre jogosult fiatalnak havi 499 952 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2023-ban havonta maximum 74 993 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

 Mindig ragaszkodj az írásos munkaviszonyhoz!

Alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó munkaszerződést kössetek, de ne feledd, hogy ha nem vagy még 18, akkor ez csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

 

(fotó: illusztráció, pixaba)