Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy friss tanulmányból derült ki, hogy az álmatlanság tüneteivel küzdő embereknél 16 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki stroke.

A Guardian jelentése szerint amerikai tudósok egy nemrég közzétett tanulmányban állapították meg, hogy az álmatlanság egy, vagy több tünetével küzdő emberek esetében 16 százalékkal nagyobb a kockázata a stroke kialakulásának, mint az alvászavarral nem küzdőknél.

A tudósok megállapításai szerint az alvászavar és a stroke kialakulásának kockázata közötti összefüggés az 50 év alatti résztvevőknél volt a legerősebb, az 5-8 tünettel rendelkezőknél ugyanis közel négyszer (!) nagyobb volt a kockázata a stroke kialakulásának.

A kutatócsoport által a Neurology című szakfolyóiratban közzétett eredmények azonban arra utalnak, hogy van megoldás: eredményeik szerint az alvásminőség javítása terápiák révén segíthet csökkenteni ezt a kockázatot. A tanulmány szerzője, Dr. Wendemi Sawadogo, a richmondi Virginia Commonwealth Egyetem munkatársa, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja kiemelte:

 

„Számos olyan terápia létezik, amely segíthet az embereknek javítani alvásuk minőségét, így annak meghatározása, hogy mely alvásproblémák vezetnek a stroke fokozott kockázatához, lehetővé teheti a korábbi kezelések vagy viselkedésterápiák alkalmazását az alvásproblémákkal küzdő emberek számára, és esetleg csökkentheti a későbbi stroke kockázatát.”

A kutatásban összesen több mint 31 ezer, átlagosan 61 éves ember vett részt, akiket mintegy 9 éven át követtek nyomon, s akik a tanulmány kezdetén egyszer sem kaptak stroke-ot. A tanulmány közel egy évtizedes időtartama alatt összesen 2101 esetben fordult elő stroke a résztvevőknél: 1300 egy-négy tünettel, 436 öt-nyolc tünettel, 365 pedig tünetmentes volt.

Az álmatlanság öt-nyolc tünetével küzdő embereknél 51 százalékkal növekedett a stroke kockázata, míg a tünetmentes emberekhez képest az öt-nyolc tünetet tapasztaló 50 év alatti résztvevőknél közel négyszer nagyobb volt a stroke kialakulásának kockázata. Eközben az öt-nyolc tünettel rendelkező, 50 éves vagy annál idősebb embereknél 38 százalékkal növekedett a stroke kockázata.