Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Amerikai szakértőkkel tartott workshopot a Széchenyi István Egyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár oktatási és kutatási programokban való partnerségre is kiterjedhet a jövőben az az együttműködés, amelynek első állomásaként közös workshopot tartott a győri Széchenyi István Egyetem és az amerikai kiberbiztonsági egyetemi hálózat koordináló szervezete, a National CyberWatch Center. Az esemény révén a győri intézmény tovább erősítette nemzetközi kapcsolatait is – áll az egyetem sajtóközleményében.

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy a különböző tudományágak egymást kiegészítve, erősítve új dimenziókat nyissanak meg mind a képzésben, mind a kutatásban. Erre példa a digitalizáció előretörésével egyre fontosabbá váló kiberbiztonság, amelynek fejlesztése a technológiai-informatikai és a jogi területek együttműködését igényli.

Dr. Kelemen Roland adjunktus, a rendezvény főszervezője elmondta: a National CyberWatch Center egy egyesült államokbeli kiberbiztonsági egyetemi hálózat koordináló szervezete, amelyhez közel ötven felsőoktatási intézmény, hallgatói hálózatához pedig csaknem hatezer hallgató tartozik. Fő küldetése, hogy az e témával kapcsolatos képzési és kutatási programokat összekösse, összehangolja tagjai között, emellett pedig továbbképzési programokat, szakmai konferenciákat szervezzen.

A workshop keretében dr. Kecskés Gábor egyetemi docens bemutatta a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán megalakult TALE kutatócsoportot, amelynek célja a mesterséges intelligencia alkalmazása, esetleges szabályozása kapcsán valamennyi releváns jogi probléma azonosítása, tudományos alapokon történő kutatása.

Dr. Kelemen Roland elmondta az esemény zárásaként megállapodtak az eszmecsere folytatásában, workshopok tartásában, de lehetőségként felmerült a képzési programokban és a kutatásokban való közös részvétel is. A tervek szerint már ősszel egy online találkozó során mélyítik tovább az együttműködést.