Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának tudóscsoportja fejlesztette ki azt a kisméretű mezőgazdasági robotot, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával új szintre emeli a mezőgazdasági munkálatokat. A korszerű technológiának köszönhetően a robot képes felmérni a környezeti viszonyokat, az adatokat felhőalapú rendszerekbe integrálni és így elősegíteni a precíziós növénytermesztést. Az innovatív gép szellemi tulajdonjog védelmet is kapott, ami elismeri fejlesztőinek erőfeszítéseit.

 

A mosonmagyaróvári kar Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének kutatói által létrehozott robot egy távol-keleti prototípus továbbfejlesztéseként jött létre, melyet további szenzorokkal és napjaink követelményeinek megfelelő hardverrel, továbbá fejlett szoftverrel szereltek fel. A robot kiemelkedő tulajdonságai között szerepel a talaj fizikai és kémiai paramétereinek elemzésére képes talajszonda, valamint a növények állapotát monitorozó szenzorok.

Az új eszközt nem csupán adatai gyűjtésére és elemzésére tervezték, hanem a precíziós mezőgazdasági technológiákkal való kompatibilitásra is. Beépített kamerája és a mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozása lehetővé teszi a növényzet diagnosztizálását és a termés mennyiségének becslését. A robot lézeres távolságmérőt is tartalmaz, amelynek köszönhetően képes önálló navigációra és optimális útvonaltervezésre a növényállományban.

A szerkezetet már valós környezetben is tesztelték, üvegházban és szántóföldi körülmények között egyaránt, kiemelve a paradicsomtermesztés területén eltöltött sikeres próbaidőszakot. A rendszer alkalmazása jelenlegi eredményei alapján más növényfajokra is adaptálható lesz a jövőben.

 

(Fotó: Adorján András)