Átadták a kollégiumot Tatabányán

Átadták a MÁV-szállóból kialakított középiskolai kollé
Tatabánya, 2019. szeptember 10. Az egykori MÁV-szállóból kialakított, százágyas középiskolai kollégium az átadás napján Tatabányán 2019. szeptember 10-én. MTI/Bodnár Boglárka

Átadták az egykori MÁV-szállóból kialakított, százágyas középiskolai kollégiumot kedden Tatabánya központjában.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen elmondta, a kormány a Modern városok program keretében 800 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz, amelyhez az önkormányzat 168 millió forintos önrésszel járult hozzá.

Az 1970-es évek elején emelt, szocreál stílusú épület évek óta üresen állt, majd a város a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kapta meg az ingatlant.

Az új diákszállás fiatalos külsőt kapott, az ablakokat a szivárvány színeire festett sávok keretezik. A földszinten mozgáskorlátozott hallgatóknak készültek egyágyas szobák, továbbá itt kapott helyet az orvosi rendelő, a közösségi terek, valamint az irodák. Az emeleteken két- és háromágyas szobákat alakítottak ki vizesblokkokkal, szintenként tanulószobákkal, felügyelői helyiségekkel. Az épületet teljesen akadálymentessé tették, liftet építettek be.

Tatabányán több ezer diák tanul középfokú intézményben, egyharmaduk vidéki. Az előzetes felmérések szerint a vidékről érkező hallgatók körülbelül 6-8 százalékának van szüksége kollégiumi elhelyezésre, így a száz férőhely elegendő lesz a városon kívüli tanulók lakhatásának biztosítására.

(MTI)

Híradó főszerkesztő, riporter