Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszadik alkalommal adták át idén a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó, hatmillió forint összdíjazású L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjat a Magyar Tudományos Akadémián csütörtök délután.

Az elismerést Spohn Réka biológus, Bajusz-Rácz Anita és Hetényi Anasztázia vegyészek kapták idén kiemelkedő kutatási eredményeikért.

A cél, hogy minél több nő legyen ismert a pályáján

Az anyag- és élettudományok mellett új kategóriaként jelent meg a formális tudományok területe, így háromra bővült a nyertesek száma. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján.

Ötvennégy díjat osztottak ki eddig a húsz év alatt

Az elmúlt húsz évben ötvennégy tehetséges magyar kutatónő részesült az elismerésben, sokan közülük pedig a már azoknak a tanítványai, akik megkapták a díjat. A díj 20 éves évfordulója alkalmából egy podcast is elindult, ahol a hallgatók az elmúlt két évtized öt díjazottjával és történetükkel ismerkedhetnek meg.

 

Kép: mti