Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel plakáttervező pályázatot hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja.

Olyan pályaműveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. Ezúttal az iskolás pályaművek mellett az alkotni vágyó felnőttek jelentkezését is fogadják.

Az elkészült pályaművek június 21-ig küldhetők be. 

A teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8%-a az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek között környezeti és gazdasági károkat is okoz. A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint fejenként átlagosan 60 kg élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40%-a egy kis tudatossággal, körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lenne. Élelmiszerpazarlásunk olyan méreteket ölt, hogy akár félmillió ember teljeskörű étkezése is biztosítható lenne elkerülése által.

A pályázatról bővebben a maradeknelkul.hu oldalon tájékozódhat.