Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Autósok figyelem! A hónap végén járnak le a tavalyi autópálya matricák

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hónap végén lejár az éves autópálya-matricák jogosultsága, így aki még nem vette meg az idei évre a matricákat, annak már csak pár napja maradt. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint az országos úthasználati jogosultságok értékesítése 651 ezer darabban tetőzött az elmúlt évben, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezen belül a vármegyei e-matricák értékesítése is szignifikáns növekedést mutatott, különösen Győr-Moson-Sopron megyében.

Az éves vármegyei e-matricák tekintetében Győr-Moson-Sopron megye a harmadik helyen áll az országban. A Kisalföldön 206 ezer darab vármegyei jogosultság kelt el. 

Az NÚSZ Zrt. adatai alapján az országos úthasználók évről évre egyre inkább az éves úthasználati jogosultságok mellett döntenek. A vármegyei jogosultságok körében a TOP 3 vármegye nem változott, a legtöbb ilyen jogosultságot, mintegy 1,3 millió darabot Pest vármegyére vették az úthasználók. Fejér vármegyére 325 ezer, Győr-Moson-Sopron vármegyére pedig 206 ezer darab vármegyei jogosultság kelt el.

Tudtad? A matricákra is igényelhetők kedvezmények egyes esetekben

Az autópálya-matricák megvásárlásához különböző kedvezmények is érhetők el, amelyeket nem mindenkinek és nem sokáig lehet igénybe venni, ezek a lehetőségek már közel tíz éve elérhetők, de nem mindenki számára egyenlő mértékben.

A kedvezmények a mozgáskorlátozottak és a nagycsaládosok részére biztosítanak könnyebbséget az autópálya-matricák beszerzésében. Ők jogosultak olcsóbb matricára, mivel D2 díjkategóriába tartozó járművükre D1 kategóriájú e-matricát vásárolhatnak. Ezen kedvezmények érvényesítéséhez előzetesen be kell jelenteni az igényt bármely közlekedési igazgatási hatóságnál, például járási hivatalnál vagy kormányablaknál.

Az olcsóbb autópálya-matrica igénylésének feltétele, hogy a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója legalább három gyermek után családi pótlékban részesüljön, vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy legyen, vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója. Nagycsaládosoknak éves szinten január 31-ig kell megújítaniuk a kedvezményüket, míg mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében nincs szükség a bejelentés éves megújítására.

Idén is bővült a díjköteles szakaszok száma 

2024 januárjával további 230 kilométerrel növekedett a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza Magyarországon. Az új rendelet érinti az ország legzsúfoltabb autóútját, az M0-s-t is, mely teljes egészében fizetőssé válik. 

Az alábbi útszakaszok váltakfizetőssé személyautók számára:

  • Az M0-s teljes hossza, de a Pest vármegyei matrica érvényes lesz az érintett szakaszokon
  • Az M4-es autóút teljes hossza, ahol a Pest vármegyei matricán kívül a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is meg kell szerezni
  • Az M44-es autóút teljes hossza, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, valamint egy rövid szakaszon
  • Tiszakürtig, a Bács-Kiskun vármegyei matrica lesz érvényes
  • Az M30-as autópálya teljes hossza, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége. Az autópálya azonban
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával teljes hosszában használható lesz
  • Az M31-es autópálya is fizetőssé válik, de ezen az útszakaszon is elegendő lesz a Pest vármegyei matrica
  • Az M76-os autópálya Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, ahol a Somogy és Zalai vármegyei matricák is elfogadottak lesznek.