Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Autóval óvatosan! Elkezdődött a szarvasbőgés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus végén, szeptember elején az erdőkben kezdetét veszi az évi szokásos gímszarvas nász, azaz a szarvasbőgés időszaka. 

Ilyenkor nem csak az erdőjárások idejére kell fokozottan odafigyelni, az utakon is megfontoltan kell közlekedni, ugyanis ebben az időszakban különösen az erdős, ligetes és bokros szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére.

Izgágább az állat ilyenkor

A párzási időszakban a szarvasok ugyanis izgatottabbak, aktívabbak, alacsonyabb a veszélyérzetük, ezért könnyen kiszaladhatnak az útra, ezzel akár közúti balesetet is okozhatnak. Egy szarvassal való karambolban nemcsak a vad sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is, és az autó akár totálkárossá is törhet.

A vadgázolások elkerülése érdekében szürkülettől lassabban és körültekintőbben kell vezetni. Vad észlelésekor fékezzünk, mert a vad viselkedése kiszámíthatatlan, hirtelen megugorhat vagy irányt változtathat, sőt egyszerre több egyed is felbukkanhat utána – kérik a hatóságok.

A bőgést akár közelről is meg lehet hallgatnia gemenci erdőkben

A természet iránt érdeklődők a következő két hétvégén, pénteken és szombaton vehetnek részt az "igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon", a kirándulás minden alkalommal este fél hétkor a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indul, túravezetőkkel. A Gemenc Zrt. gyermekeknek általában nem ajánlja a részvételt, mivel a több órás kirándulások csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek.