Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Viszik az új rendszámot, mint a cukrot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Júliustól változott meg a magyar rendszámok formátuma, a korábbi három betű, három szám helyett jött a négy betű és három szám, azóta pedig már több, mint 66 ezer autóra és járműre pattintották fel az új rendszámot. 

A Technolóigiai Minisztérium adatai szerint az összes járműkategóriában júliusban és augusztusban is szinte ugyanannyi, csaknem 33-33 ezer új rendszámtáblát adtak ki. A több mint 66 ezerből 49 ezret személygépkocsikra szereltek. Környezetkímélő motor az összes jármű 5 százalékát hajtja.

Az egyedileg választott vagy rendelt rendszámtáblák darabszáma jobban ingadozott az elmúlt két hónap során. Augusztusban alig 400-at adtak ki, ami csupán a fele a júliusinak.    

A két nyári hónap adatait egy teljes évre vetítve csaknem 400 ezer jármű állhatna elsőként munkába Magyarországon. Tavaly és tavalyelőtt mindössze 310-315 ezer darabot sikerült elérni, a járvány előtti rekordévben is csak alig 385 ezret.