Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Munkájuk elismeréseként rangos díjat vehettek át. 

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai elismeréseket nyertek el az Év agrárembere díjátadón.

Dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője az Év állattenyésztője lett, dr. Vona Viktóriát, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés vezetőjét pedig a Jövő agrárszakemberének választották. Mellettük díjat vehetett át a kar növénykórtanoktatója, dr. Füzi István címzetes egyetemi docens, aki az Év növényvédőse, míg dr. Kovács Péter címzetes egyetemi docens, a Darnó Hús alapító-tulajdonosa, a kar mintagazdaságának tagja az Év élelmiszeriparosa, továbbá az Év agrárembere díját vehette át.

– Hiszem, hogy minden az oktatással kezdődik: az agrárpálya népszerűsítése érdekében kulcsfontosságúnak tartom az ismeretek átadását már az átalános iskolától kezdődően, különös tekintettel az állattenyésztésre, amely szívügyem – hangsúlyozta dr. Húth Balázs.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyetemi oktatásban a gyakorlat számára hasznosítható tudást adjunk át, és célom, hogy fő szakterületem, a talaj és a precíziós, adat alapú gazdálkodás jelentőségét gazdálkodói és társadalmi szempontból egyaránt kiemeljem. Gazdafórumok rendszeres résztvevőjeként arra törekszem, hogy kutatásaink eredményei a gazdálkodókhoz is eljussanak – emelte ki dr. Vona Viktória. 

Az országban elsőként a Széchenyi István Egyetemen indult el ebben a félévben a precíziós állattenyésztés és takarmányozási szakmérnök képzés, melynek szakfelelőse a díjazott dr. Húth Balázs. 

– A precíziós technológia lényege, hogy csökkentse a takarmány- és gyógyszerfelhasználást, javítsa az állatok komfortját az állattenyésztésben, hogy minél egészségesebb alapanyagot állítsunk elő, és ezáltal mérsékeljük az állati termék előállításának ökológiai lábnyomát. Képzésünk középpontjában is ez áll, mely egyben választ ad a mezőgazdaságban jelenlévő munkaerőhiányra is: a digitalizáció és a precíziós technológiák alkalmazása a fenntarthatóság szolgálata mellett minimalizálja a humán faktorból eredő kockázatot – tette hozzá dr. Húth Balázs.

Fotó: dr. Vona Viktória és dr. Húth Balázs díjaikkal a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán