Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évtizedek óta fejjel lefelé van kiállítva egy Mondrian-mű Düsseldorfban. A holland Piet Mondrian egyik műalkotása az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény darabja.

Tisztelgés az évfordulón

A geometrikus absztrakció világhírű képviselője előtt születésének 150. évfordulója alkalmából tiszteleg a düsseldorfi múzeum. A meglepő bejelentést Susanne Meyer-Büser kurátor  tette a „Mondrian.Evolúció” című tárlat sajtótájékoztatóján tette.

New York City 1 

A kép 1941-ben készült. Az alkotások függőleges és vízszintes irányban futó, egymást keresztező sárga, kék és piros ragasztószalagok láthatók. 

„1980 óta része az észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűjteménynek. Az absztrakt műnek egy szinte azonos, olajfestékkel készült „testvérképe”  látható a párizsi Pompidou központban, ahhoz képest azonban a düsseldorfi kép Mondrian 1944-es halálát követően nem sokkal 180 fokkal elfordítva lett kiállítva”

– mondta Susanne Meyer-Büser.

A New York City 1 –t úgy helyezték el egy festőállványon, hogy a csíkok pont úgy futnak a vásznon, mint a párizsi olajfestményen. Susanne Meyer-Büser szerint a ragasztószalagok felhelyezése, a letépett végek elhelyezkedése is arra utal, hogy a kép fejjel lefelé lóg a falon.

Te visszaállítanád?

Mert ők nem. Mint fogalmaztak

„már így vált általánosan elfogadottá a művészettörténetben.”

Ráadásul az elöregedett ragasztószalagok, akár sérülhetnek is. Ha Te is keresel olyan turisztikai programot, mely valamiért különleges, nem hétköznapi, akkor ezt ki ne hagyd! Egy körutat mindenképpen megér!

(Fotó: Henning Kaiser / ddp)