Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Az ápolók gondatlansága miatt halt meg egy idős asszony

Az ügyészség vádat emelt négy idősotthonban dolgozó ápoló ellen, mert egy idős gondozott elhunyt. – közölte a Győr-Moson-Sopron vármegyei Főügyészség. 

A vádirat szerint négy dolgozó szabályszegései vezettek 2021-ben az akkor 75 éves hölgy halálához.

A vármegye egyik idősotthonában segédápolóként, főnővérként és ápolási igazgatóként dolgozó vádlottak feladata volt a gondozottak ellátása illetve gondozásuk felügyelete.

A 75 éves sértett már évek óta az otthon lakója volt, állapota azonban egyre romlott, teljesen legyengült, napjait ágyban, illetve tolószékben töltötte. Mivel azonban gyengesége miatt a tolószékben is folyamatosan előre dőlt, lecsúszott, ezért a dolgozók eleinte a tolószékhez tartozó hevederrel rögzítették a hölgyet. A heveder azonban az eset előtti időszakban elszakadt, és ezt követően a hölgyet teljesen szakszerűtlenül lepedővel, vagy fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékben. Bár ezt teljesen szabálytalan volt általános gyakorlattá vált az otthonban a sértett ellátása során, és ez ellen az ápolóként, illetve főnővérként dolgozó, döntési helyzetben lévő vádlottak sem tettek semmit.

2021 nyarán a segédápolóként dolgozó két terhelt a sértettet megmosdatták, majd a bevett módon, a fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékhez. Egy óra múlva a sértett szobatársa jelzett az ápolóknak, akik a szobába lépve észlelték, hogy a sértett a rögzítés ellenére lecsúszott a tolószékben és az öv leszorította a nyakát, ezért elhunyt. A sértett halálát fulladás okozta.

A sértett halálát a segédápolók szabálytalan ellátása és a vezető állású főnővér és ápolási igazgató ellenőrzéssel kapcsolatos mulasztásai okozták.
Az ügyészég a négy terhelt ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, a bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.