Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Az írószerekért is többet kell fizetni, nem is akármennyivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár legyinthetnénk is, hiszen hol van még az iskolakezdés. Pedig, ha jobban belegondolunk, az az egész munkavállalói szektorra kihat a drágulás, hiszen papírra, tollra mindenhol szükség van. Mindenki egyre érzékenyebb az árakra, és hát miért pont ez a termékcsoport menekült volna meg az infláció hatásaitól?

Egy kutatás során arra kérték a szülőket, hogy mondják meg, mekkora változást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest iskolaszerek vásárlása során. A legtöbb válaszadó szerint 5-15%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 50%-kal emelkedett jellemző érték az elmúlt évre vetítve.

Az egyik irodaszer webáruház ügyvezetője szerint a jelenség több tényezőre vezethető vissza. Otterbein Norbert 8-14 százalék a drágulás általános mértékét. Ennyivel kerül most többe a gyurma, a vízfesték, a ceruza, a filctoll, vagy épp a golyóstoll, a számológép és a genotherm. Ennél is nagyobb árkülönbség érhető tetten a füzetek és egyéb papírtermékek, pl. másolópapír esetén. A füzeteknél igen komoly, közel 50%-os emelkedés figyelhető meg, ugyanis az utóbbi, közel 1,5-2 éves időszakban soha nem látott árrobbanás volt tapasztalható. Nem nehéz kitalálni, miért: a tetőponton a megelőző évhez képest több mint kétszeresére nőtt a termékek alapanyagául szolgáló papír ára.

Az általános áremelkedés legfőbb okai közé tartoznak a folyamatosan emelkedő, ukrán beszállítás hiányát is tükröző cellulóz és villamosenergia árak, illetve a megnövekedett papír csomagolóanyag-igény, amely jelentős gyártási kapacitásokat kötött le az egyéb papírtermékekkel szemben. Nem beszélve az oroszországi gyárbezárásokról, amelyek további kapacitáshiányt eredményeztek a piacon. Mára az energiaárak valamelyest csökkentek, de még messze vannak a két évvel ezelőtti szinttől.

Úgy tűnik azonban, hogy ezzel még nincs vége, hiszen az ukrajnai háború továbbra is rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a piaci helyzetet. A szakember véleménye szerint további áremelkedés várható, így szeptemberben még drágább lehet az iskolakezdés, mint korábban.

Forrás: Gremmédia