Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elképesztő barlangok várnak Izraelben, melyek közül az egyik hasonló oculussal rendelkezik, mint a Pantheon. Csak éppen ezt a gyönyörűséget magának az anyatermészetnek köszönhetjük.

Körülbelül 50 kilométerre Jeruzsálemtől találjuk az ősi települést, amely ma nemzeti parkként van besorolva és 2014 óta már a UNESCO is felvette a világörökségi listára. Bét Guvrint a római korban Eleutheropolisként ismerték: egy sűrű barlanghálózatról beszélünk, melyben sajtszerűen elhelyezkedő „termeket” találunk, földalatti alagutak kapcsolódásával.


Fontos nemzeti parkról van szó, mely két további jelentős ősi várost foglal magába: Mareshát és Bayt Jibrint. Gyakorlatilag a természetes erózió alapította barlangok feltárását ezek a romvárosok segítették, hiszen nélkülük nem lett volna annyira vonzó a környék. Régészek kutatásai nyomán kiderült, hogy a barlangokat kezdetben, a városok megjelenésével temetkezési helyként használták. Erről fali festmények is tanúskodnak: Cerberus, az alvilág őrzője és Főnix, az újjászületés szimbóluma található rajtuk. A temetkezési funkció mellett/után valóságos barlanglakásoknak használták a roppant termeket: erről is meséltek a feltárások.

Maguk a barlangok természetes erózió formálta helyek, ám a hozzájuk kapcsolódó alagútrendszert már az ember alkotta. Kezdetleges lépcsőket vájtak, amik a mélybe vezettek, ahol vélhetően élelmiszert őriztek és a kutakból pedig vizet nyertek. Kiderült, hogy mivel remek minőségű mészkőből állnak ezek a termek, úgynevezett harang-barlangok, később építőanyagot láttak benne, így emberi kéz is részt vett azért a barlangok alakításában… igaz, kisebb mértékben.

Körülbelül 800 kisebb-nagyobb barlangból áll a rendszer, melyek közül kiemelkedik az oculussal rendelkező, a római Pantheonra emlékeztető terem.


Bét Guvrinban a ’90-es években feltártak egy római-bizánci amfiteátrumot is, ahol körülbelül 3500 ember tudott helyet foglalni és vélhetően gladiátoros játékokat tarthattak itt. Nyilvános fürdőket, mozaikokat, festményeket is találtak a nemzeti park területén.

A barlangok és ősi városok szerencsére látogatható helyszínek, mindazoknak, akik kicsit letérnének a szokott útról és felfedeznének valami egyedi érdekességet Izraelben. Tömegre nem kell számítani és az előre foglalás sem feltétlenül szükséges: békés, nyugodt célpont Bét Guvrin, és történetéből adódóan megvan a spirituális oldala is.