Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Az ország első ultrahang-szimulátorát Győrben használhatják

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszéke új demonstrációs eszközzel, egy ultrahang-szimulátorral gazdagodott, amely egyedülálló lehetőséget kínál a hallgatók fejlesztésére.

A gép beszerzése és használata először történt meg Magyarországon.

A Széchenyi István Egyetem hat éve kezdte meg a szülészeti-nőgyógyászati szonográfusok hiánypótló képzését, ez tavaly szeptemberben mesterképzési szintre emelkedett. Az egyetemi diplomát adó szak iránt országszerte nagy az érdeklődés, a jelentkezők száma folyamatosan nő. Az újonnan vásárolt szimulációs rendszer méltó segítője lesz a magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásnak.

A koronavírus-világjárványt követően óriási jelentőséggel bír, hogy a gyakorlati képzés nagy része páciensek nélkül is elvégezhető, így megkímélve a várandósokat a felesleges terheléstől. A rendszer másik nagy előnye, hogy adaptálható a már meglévő ultrahangkészülékekhez, adatállománya dinamikusan fejleszthető, a tanulságosabb esetekkel bővíthető. Ezen felül képes a mesterséges intelligencia alkalmazására, amely a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika dinamikusan fejlődő területe. Az újonnan kialakított skill laboratórium a szimulátoron kívül egy ultrahangkészülékkel, valamint hüvelyi és hasi vizsgálatok gyakorlására alkalmas szimulációs eszközzel is kiegészült.