Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy friss tanulmány előrevetíti azt az egészségügyben hamarosan jelentkező humánerőforrás-krízist, amely az alapellátásra fokozott hatást gyakorol majd.

A felmérésben 465 negyed- és ötödéves orvostanhallgatót kérdeztek meg Magyarország összes orvosképző egyetemén. A válaszokból kiderült, hogy jelenleg mindössze az orvostanhallgatók 5 százaléka képzeli el a jövőjét háziorvosként. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben teljesen leállhat a háziorvosi ellátás hazánkban.

Arra a kérdésre, mi a legfőbb problémájuk a háziorvosi pályával az orvostanhallgatók azt válaszolták, hogy alacsony a szakma presztízse, túl sok az adminisztráció és alacsony a fizetés. Azt is elmondták, hogy vonzóbb lenne számukra a háziorvoslás, ha más területen részmunkaidőben vállalhatnának munkát.

A statisztikai hivatal 2020-as adatai szerint a háziorvosok száma az ezredforduló óta folyamatosan csökkent. Jelenleg az érvényes működési engedéllyel rendelkező orvosoknak csak 15 százaléka dolgozik háziorvosként.

A helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy idén, április 1-jén a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma 669 volt, szeptemberben pedig 687 alapellátó praxisban tartósan nem volt állandó háziorvos.

Jelenleg a magyar működési engedéllyel rendelkező orvosok mintegy egyharmadát a már nyugállományban levő orvosok teszik ki, ezért egyértelmű, hogy a helyzet a következő években várhatóan tovább romlik majd.

A tanulmányból továbbá az a következtetés vonható le, hogy a jelenlegi képzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására.