Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár nincs itt az ideje, azért szólunk, hogy ne legyen késő. Mármint az információ, ami után tuti másként kezeled majd a most még haszontalan szemétnek vélt bajuszt.

Évszázadok óta gyógyítanak vele

Az amerikai őslakosság, valamint a kínai és a török népi gyógyítók alkalmazzák a kukoricabajuszt vagy kukoricahajat. Ki hogy ismeri. De mit is tartalmaz a kukoricabajusz?

Tanulmányok szerint szénhidrátokat, rostokat, fehérjéket és különféle ásványi anyagokat, köztük kalciumot, vasat, nátriumot, káliumot, cinket és kloridot tartalmaz.

Ez is mutatja a hasznosságát.  A kutatások nagy része állatok vizsgálatán alapszik. De az eredmények nagyon pozitívak

Tudtad?

A kukoricabajusz kivonata erős vízhajtó, védi a  húgyutakat, megakadályozza a húgyúti és húgyhólyagfertőzéseket okozó baktériumok felhalmozódását. A szakemberek gyakran ajánlják ágybavizeléssel küzdő gyerekek, valamint vizeletinkontinenciában szenvedő felnőttek számára is. Megakadályozhatja a vesekövek kialakulását.

A tapasztalatok szerint a vérnyomást is csökkenti és a gyulladásos folyamatokat is. A kukoricabajusz a C-vitaminnal egyenértékű antioxidáns. Szabályozza a vércukorszintet. A kukoricabajusz kivonatát az indán és a hagyományos kínai gyógyászatban is a cukorbetegség kezelésére használják.

Irány a konyha!

Ha ki szeretnéd próbálni a hatását, akkor mutatunk néhány ötletet, leszögezve azt is, hogy a kukoricahaj természetesen nem helyettesíti az orvosi kezeléseket.

Az enyhén édes ízű friss kukoricabajusz saláták, levesek és egyéb ételek feltéte lehet. De szárítva is alkalmazhatod. 

Válaszd szét a szálakat és helyezd őket egy rácsra. Ne érje közvetlen napfény. Több nap után elpárolog belőle a nedvesség. Ezután akár le is darálhatod, így por formájában teheted akár a salátára.

Teát is készíthetsz belőle. Kétcsészényi vízhez adj hozzá 2 evőkanálnyi friss vagy szárított kukoricabajuszt,  közepes lángon forrald fel. Amint forrni kezd, alacsony lángon párold 10 percen át, majd hagyd lefedve 30 percig. Szűrd le és máris fogyaszthatod!

Egészségedre! Szó szerint!