Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Beethoven, a válságkezelő

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A német zeneszerző szenvedéssel teli életéről Prof. Dr. Erika Schuchardt kultúrtörténész, író tartott előadást az Audi Hungaria Iskolaközpont diákjainak, tanárainak és néhány szülőnek. 

Az intézmény közleménye szerint az egyetemi docens előadása a Kiutak a krízisből című könyvére alapult, amelyet öt nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. Az írónő a mester rendkívüli válságkezelési képességét vázolta fel, összegezvén a kutatói munkáját, amelyhez számtalan forrást, mint például Beethoven naplóit és leveleit is tanulmányozta.

Prof. Dr. Erika Schuchardt megindítóan számolt be Beethoven válsághelyzetekkel teli életútjáról, amely a zseniális zeneszerzőt mély depresszióba vezette; ebből végül munkadühével sikerült kiszabadulnia. Életének ebben a szakaszában olyan csodálatos zeneműveket komponált, amelyeket a mai napig a zenetörténet legkiválóbb műalkotásai sorában tartanak számon.

A kultúrtörténész arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy Beethovenre krízismenedzserként tekintsenek, hiszen üzenete a jelen időben is példamutató lehet. A program részeként az iskola diákjai, ének-zene tanáruk és egy hegedűművész támogatásával, a komponista néhány zeneművét is előadták.
 
Az előadás után Prof. Dr. Erika Schuchardt készségesen válaszolta meg a kérdéseket. Könyve egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg a diákokat, akiket arra kért, támogassák a Gloria victis-projektet, amelyet szívügyének tekint. 

Kérte, hogy mindenki csatlakozzon az online-petícióhoz, mert amennyiben elég aláírást sikerül összegyűjteni, a Csömörön található emlékmű mintájára Berlinben is létre tudnak hozni egyet a kommunizmus több mint 100 millió áldozata emlékére.