Beszámoló az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáról

Már három teherszállító járat megérkezett, és további 3 repülőgépet várnak – mondta Kiss Róbert az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. A rendőr alezredes arról beszélt, a rakományban elsősorban sebészi orvosi maszkok, specilis orvpsi maszkokat, overálokat illetve a maszkok gyártásához szükséges alapanaygokat voltak.

Többnyire figyelmeztetni kell a rendőröknek azokat, akik a kijárási tilalom egy-egy szabályát szegik meg. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy mennyire csoportosulnak az emberek, illetve a korosztályokat érintő időpontok betartására is figyelnek. A tilalom bevezetése óta 1128 rendőri intézkedésből 49 esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni, míg 123 esetben szabálysértési feljelentés történt.

Idáig 112 büntetőeljárás indult a koronavírus-járvány ügyében, ebből 27 fővel szemben intézkedtek rémhírterjesztés miatt. A rendőrség a házi karantén szabályainak betartását is ellenőrzi. Hazánkban immár csaknem 10 ezer esetben hoztak létre hatósági házi karantént, ennek kapcsán 332 esetben kellett feljelentést tenni, mert az érintettek megszegték a szabályokat

73 év az elhunytak átlagéletkora – összegezte a szerda reggeli adatokat Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos megerősítette: továbbra is a magas egészségügyi kockázatokkal járó betegségben szenvedők számára jelent nagyobb veszélyt a koronavírus, de mostanra már minden korosztályt érinti a betegség itthon is. A cél, hogy továbbra is kezelhető szinten tartsák a járványt, és elkerüljék az ugrásszerű növekedést.

Minden kilencedik koronavírussal fertőzöttnek már szüksége van intenzív orvosi ellátásra, közülük majdnem minden második betegnek lélegeztetőgépre is. Erről is Müller Cecília beszélt. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a megyei adatokat a hitelesség miatt tették nyílvánossá. A fertőzöttek negyede ugyanakkor tünetmentes – tette hozzá.

Csak azok a Tirolból hazatért magyarok, akiknek igazolásuk van az osztrák hatóságoktól, azoknak nem kell hatósági házi karanténba mennie – hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Akiknek nincs ilyen igazolásuk, azok hiába voltak eddig is karanténban, újabb 2 hétig otthon kell maradniuk – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.