Félárbócon Olaszország!

Tegnap óta félárbócon vannak a zászlók Olaszországban, az ország összes városában, településén. Firenzében is. A polgármester egyedül, néhány rendőr kíséretében tisztelgett a zászló felé emlékezve az országban január óta fennálló koronavírus járvány most már 12.000 halálos áldozata előtt. Több városvezető maszkban, kesztyűben.

A napról napra érkező adatok alapján ma az Egészségügyi Szervezet (Istituto Superiore della Sanità) vezetője dottor Brusaferro kijelentette, hogy elérték a járvány tetőfokát. Mondta ezt az alapján, hogy a halottak száma az utóbbi napokban nőtt ugyan, de az új fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat. Voltak olyan napok amikor 4500 új beteggel kellett számolni, tegnap pedig 2000 körül volt. Még mindig sok, de jóval kevesebb mint volt.

A kórházak sürgősségi osztálya levegőhöz jutott, engedett a nyomás. Ez nagyon jó hír! Nekik igazán kellett már.

Brusaferro azt mondta, hogy a járvány tetőzése olyan mint a hegytető. Ha felértünk, örülhetünk, mert onnan már csak lefelé kell jönni, de figyelmeztette az embereket, hogy lehet ám hegygerinc is, vagyis tarthat hosszú ideig ha pont most nem tartják be az intézkedéseket. Soha nem volt még annyira fontos kitartani, otthon maradni mint most. Jön a jó idő, az emberek unják az otthon létet, a helyzet is javul, de nagyon, nagyon óvatosnak kell lenni most, különben el fog húzódni.

A Skynews 24 híradója arról számolt be, hogy a tetőzés és a 0 fertőződés, vagyis a regisztrált fertőzöttek “eltűnése” az ország tartományaiban különböző időpontra tehető, hiszen különböző időben kezdődött a járvány. Ezt a rangsort a ma látható adatok alapján tette közzé matematikai algoritmusokat alkalmazva. Ha a trend változik, a jósolt dátum is. Az ország többi részén április közepe, vége, május eleje ez az időpont. Toszkánában viszonylag későn kezdődött, így az idősávos rangsorolás szerint ez lesz az utolsó, május 5.

A karantén biztosan meghosszabbodik április 17-ig, de a nyitás fokozatos lesz. Először a termelési egységeket nyitják meg amik a gazdaság motorjai. Erről később Conte egy újabb dekrétumot fog kiadni.

Az iskolák valószínűleg nem nyitnak már ki ebben az évben, de ez még csak feltételezés, nem hivatalos döntés. Már csak azért is mert az esetleges karantén feloldása után is érvényben lesz a rendezvények szervezésének tilalma. Ezt már a Rai1 esti híradója említette. A bárok, éttermek, kongresszusi központok, rendezvényházak lesznek majd az utolsók amik kinyithatnak.A kézfogás, ölelés tilalma nyár végéig megmarad. Séta szűk családi körben lehet, nagyobb társasággal nyáron sem. Ezek az intézkedések még váratnak magukra, egyelőre csak feltételezések, hivatalossá akkor válnak, ha a kormány bejelenti.

Az irány jó, a karantén eredménye látható, de nagyon kell vigyázni most, hogy ez így is maradjon! Engedélyezték családonként egy felnőttnek, hogy egy gyerekkel napi fél órára a lakóhelytől nem messzebb mint 200 méterre kimehet sétálni. Ez nagyon nagy dolog, nagyon örülnek neki.

Tehát lassú, bizonytalan lépésekkel, de haladnak az olaszok a fény felé az alagút végén!

Forrás: Hello. Itt Firenze

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó