Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Bicikliversenyen okozott balesetet a figyelmetlen sofőr

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

   A Győri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a 66 éves okozóval  szemben.

2022 júniusában került sor Pannonhalmán a Magyar Kerékpáros Szövetség Felnőtt
Férfi és Női Országúti Bajnokság pannonhalmi körversenyére. A verseny során a részleges rendőri zárás ellenére a versenypályának kijelölt útszakaszra felkanyarodott a 66 éves elkövető. Mikor az élbolyt felvezető motoros rendőr utolérte a terheltet, fény- és hangjelzéssel és kézjelzéssel is jelzett neki, hogy az út jobb oldalára húzódjon le.

 A vádlott a rendőri jelzésnek nem tett eleget, jobbra húzódás helyett úgy döntött,  hogy balra, egy kapubejáróba kanyarodik be. Ennek során azonban nem győződött meg arról, hogy az élbolyban haladó négy versenyző, kb. 46-55 km/h sebességgel haladva utolérte őt. A terhelt ennek ellenére megkezdte a balra kanyarodást, és a négy kerékpáros elé kanyarodott, akik már nem tudtak  megállni, a gépkocsi hátuljának ütköztek.

A baleset során egy versenyző könnyű, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett, valamint jelentős anyagi kár keletkezett a kerékpárokban.

A terhelt közlekedése során megszegte a KRESZ rendőri jelzésekkel és a bekanyarodással kapcsolatos szabályokat. Ellene közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat az ügyészség,  mely bűncselekmény büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, valamint az  ügyészség indítványozta, hogy az elkövetőt a bíróság tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.