Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Wildlife Photographer of the Year pályázatra idén 90 országból csaknem 40 ezer képpel neveztek a természetfotósok.

A legjobb száz képet nívós gálaesten hirdették ki október 11-én a londoni természettudományi múzeumban, ahol a fotók egy hatalmas kiállítás keretében is megcsodálhatók.
Potyó Imre egyetlen magyarként jutott be a világ legrangosabb természetfotós pályázatának díjazottjai közé.
A fotós Csigaszellem című képén egy rendkívül ritka pillanatot örökített meg, amikor a levegőbe robbanó ezernyi pöfeteggomba spóra csigavonalba rendeződött egy finom fuvallatnak köszönhetően.
Közel tizenöt éve fotózom a gombákat, így a látványosakat mindig észreveszem, legyen az egy szép kalap vagy egy hatalmas menetelő sereg. A legizgalmasabb a gombák spóraszórása. Ezen a szeptemberi estén a magasabb börzsönyi gerincekről érkező finom fuvallatok rendezték állandóan változó, lenyűgöző formájú felhőkbe egy pöfeteggomba apró spóraszemeit– nyilatkozta a fotós.

A pöfetegeknél a spórák zártan fejlődnek, majd a termőtest megérik és kinyílik, amelyen át – például esőcseppek vagy nyomás hatására – milliószámra szállnak ki.
Az erdő sötétjében a vaku gyors villanásával absztrakt szerűen fagyaszthatjuk meg ezeket a robbanásokat, minden egyes spóraszemet láthatóvá téve. Az egyik alkalommal ez a csigaház alakzat rajzolódott ki. Előtte és azóta sem láttam ilyet–
mesélte Potyó Imre a magasra értékelt fotó készítésének körülményeiről.