Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Brutális mennyiségű elektronikai hulladékot dobnak ki a magyarok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az elektronikai hulladékok száma a háztartásokban, ami persze az egyre gyorsabban megjelenő és egyre modernebb kütyüknek és eszközöknek köszönhető. 

2022-ben személyenként 9,7 kg elektronikai hulladékot dobtak ki a magyarok, ami elég ijesztő szám annak tudatában, hogy ez az érték 2008-ban „még csak” 4,5 kg volt. Mivel ezeknek a termékeknek a nagyrésze veszélyes hulladéknak minősül, így egyeltalán nem mindegy hova kerülnek, ha kidobjuk.

Szerencsére ma már vannak olyan gyűjtőhelyek, ahol átveszik az ilyen hulladékokat, ráadásul van lehetőség arra is, hogy száz százalékban újra is hasznosítsák. Újonnan induló Gazdasági Magazinunkban a többi közt a győri Teplán Elektronik Kft-t mutatjuk be, ahol elektonikai hulladékok átvételével és bontásával is foglalkoznak. Kávéfőző, rossz gázkazán, mobiltelefon, vagy számítógép alkatrészek – az ilyen és ehhez hasonló eszközöket is le lehet adni, nem utolsó sorban pedig egy kis zsebpénz is jár a környezettudatosságért.

Az utolsó csavarig bontanak

A győri céghez nem érkeztünk üres kézzel. Több kilónyi hulladékot szedtünk össze mi is, hogy csökkentve az ökológiai lábnyomunkat, tegyünk a környezetünkért. A Teplánnál a lakosság által behozott hulladékokat a szortírozás után elszállítják és más helyszíneken bontják elemeire, de zajlik itt is bontás, ezek nagyrésze azonban szerződött ipari partnerek termékei. Ezeket az eszközöket az utolsó csavarig szétbontják és szortírozzák, így tudják végül teljesen újrahasznpsítani őket. A bontási folyamatot az Oxygen Media munkatársai ki is próbálhatták.