Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Régóta vita tárgya, vajon mi az egészségesebb: az ha alvás közben is viselünk alsóneműt, vagy ha inkább alul semmiben töltjük az éjszakát?

Dr. Aaron Spitz kaliforniai urológus a Huffpost érdeklődésére elmondta: ezt a témát jellemzően nem szokták megvitatni tudományos konferenciákon és a szakirodalom is ritkán foglalkozik vele. Jó vagy rossz válasz valójában nem létezik a kérdésre, inkább az egyéni igényeket és szükségleteket célszerű figyelembe venni, ha dönteni akarunk a kérdésben. Néhány tényező azonban támpontot adhat.

 

Érdemes falsóneműben aludnod, ha…
Ha sok hüvelyváladékot termelsz vagy épp menstruálsz, mindenképp érdemes éjszakára alsóneműt húznod.
A fehérneműben való alvás a húgycsövet, vagyis a húgyhólyagot a test külső részével összekötő csatornát is megvédheti az irritáló anyagoktól és a fertőzésektől.
És egy plus érv mellette: ha fehérneműt viselsz az ágyban, akkor a nemi szerved nem érintkezik közvetlenül a pizsamával vagy az ágyneművel, így ezeket egy kicsit ritkábban kell mosnod.
Alsónemű nélkül célszerű aludnod, ha…
Ha sokat izzadsz alvás közben, vagy hajlamos bizonyos bőr- vagy nemi betegségekre, mivel így a nemi szerv szárazabb környezetben marad, a szeméremtest bőre szabadon lélegezhet, ami csökkenti a baktériumok és gombák elszaporodásának kockázatát.
Abban az esetben is érdemes alsónemű nélkül töltened az éjszakákat, ha a fenti problémákra ugyan nem vagy hajlamos, azonban kényelmesebben vagy egész egyszerűen szabadabban érzed magad úgy. Arra viszont figyelj, hogy ha bugyi nélkül alszol, akkor a hálóruhádat, illetve az ágyneműdet gyakrabban kell mosni.
 

Nem mindegy milyen az alsónemű
Nagyon nem mindegy persze az sem, hogy ha alsóneműben alszol, az milyen anyagú, illetve fazonú.

„A pamut és a bambusz jó választás, mivel puha, nedvszívó és légáteresztő” – magyarázta Dr. Aanand Geria bőrgyógyász.

Szabás tekintetében a tanga semmiféleképpen sem ajánlott, mivel kialakításánál fogva megkönnyíti a vastagbél káros baktériumainak bejutását a hüvelybe és a hólyagba. A szakemberek a teljesen fedő, testre simuló, de nem túl szoros alsóneműt ajánlják alváshoz. Hozzátéve, hogy az éjszakai fehérnemű magától értetődő módon legyen teljesen tiszta, semmi esetre se maradj abban vagy vedd vissza azt, amit a nap folyamán viseltél!

„Mivel a fehérnemű szorosan érintkezik a bőrrel, izzadságnak, olajoknak, szennyeződéseknek, mikroorganizmusoknak, például baktériumoknak vagy gombáknak, illetve testnedveknek van kitéve. A szennyezett fehérneműben való alvás hozzájárulhat a bőrirritációhoz vagy akár fertőzésekhez” – mondta Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász professzor.