Kezdőlap KÉK HÍREK

Családját elhanyagolta a nő, édesanyja meghalt, gyermeke az ablakon mászott ki 

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vádat emelt egy soproni nővel szemben a vármegyei főügyészség, aki teljesen elhanyagolta gyermekeit és hanyagsága idős anyja kegyetlen halálához vezetett. Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolják.

 A vádirati tényállás szerint a nő édesanyjával és három kiskorú gyermekével élt együtt soproni otthonukban. A családot a szociális intézményrendszer 2016. óta alapellátás keretében gondozta, de a vádlott nem működött együtt az intézményekkel, a védőnővel. 

Fokozott gondoskodást igénylő gyermekei, a magatartási problémákkal küzdő fiúk, illetve az értelmi fogyatékos lánya megfelelő felügyeletét nem biztosította, oktatásukat akadályozta, nem, nyújtott számukra rendes élelmezést, ruházkodást, biztonságos otthont. A kiskorúak gyakran egyedül, kísérő nélkül mentek óvodába, iskolába és egyre elhanyagoltabbak voltak, sokszor nem az évszaknak megfelelő ruhában jártak, napokig mosdatlanul mentek el. Előfordult, hogy előző este az óvodás gyermek nem kapott enni, így éhesen érkezett az óvodába és rögtön kérte a reggelit.

 A nő 2022-ben egyik reggel elment otthonról, és megint felügyelet nélkül hagyta a gyerekeket, ugyanis édesanyja ekkor már önmaga ellátására is képtelen volt. Több napja feküdt az egyik szobában egy matracon, felkelni sem tudott. A vádlott a második emeleti lakás ajtaját kulcsra zárta, ezért délelőtt a 8 éves középső gyermek felmászott a nyitott ablak párkányára, majd a ház falához rögzített kábelen elkezdett lemászni, de az első emelet magasságában már nem bírta tartani magát, onnan a társasház belső udvarára esett. Az esés következtében könnyű fejsérüléseket szenvedett.

 A hozzá érkező mentőápolók látták, hogy piszkos matracon fekszik a vádlott idős édesanyja, körülötte több napi széklet és vizelet, testén felfekvések vannak, bőre vizelettől felázott és kimart. Erősen kiszáradt és alultáplált volt, ezért őt is kórházba szállították. Életét az időben érkező szakszerű orvosi segítség mentette meg. A sértett akkor már napok óta nem tudott mozogni, napok vagy akár hetek óta nem ivott eleget, három hónappal később halt meg. 

Halálát vérmérgezés talaján fellépő sokszervi elégtelenség okozta. A kórfolyamatot a sértett évek óta fennálló és súlyosbodó idült betegségei indították el, ugyanakkor az állapota romlásához a gondozásának elégtelen volta nagymértékben hozzájárult. „Az elégtelen gondozás, a halál adott időpontban való következtében részoki szereppel bírt” – állítja a vád.

 A vádlott terhére rótt bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyészség mértékes indítványa a bűncselekmények beismerése esetére – egyebek mellett – 12 év fegyházbüntetés.

 Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni.