Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Csontos is, szinte csak bőr, ennek ellenére a csirkeszárnyak, bármilyen meglepő lehet is, viszonylag hizlaló ételnek számítanak, mivel magas a fehérjetartalmuk és jelentős mennyiségű zsírt is tartalmaznak. Azonban az, hogy mennyire hizlaló, nagyban függ az elkészítés módjától és a hozzáadott összetevőktől.

Ha a csirkeszárnyakat sütik, például panírozzák és olajban pirítják, akkor a kalóriatartalmuk jelentősen nőhet a hozzáadott zsír miatt. Ugyanakkor, ha a főzzük, grillezzük vagy tepsiben- zsír nélkül sütjük, akkor jóval egészségesebb lehet.

A csirkeszárnyakról azért azt is érdemes tudni, hogy magas fehérje- és zsírtartalma mellett fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A mértékletes fogyasztás és az egészséges elkészítési módszerek alkalmazása segíthet csökkenteni az étel hizlaló hatását, miközben élvezhetjük az ízüket és táplálkozási előnyeiket.

Ezért fogyasszuk a csirkeszárnyakat:
1. A csirkeszárnyakat számos különféle módon lehet elkészíteni, így könnyen beilleszthetők a változatos étrendbe. Fűszerezés, grillezés, sütés vagy sült változatban is kiválóak.

2. A csirkeszárnyak gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ami ideálissá teszi őket a sietős hétköznapi étkezésekhez vagy különféle alkalmakhoz.

3. A csirkeszárnyak gyakran a társasági összejövetelek, ünnepek kedvelt ételévé válnak.
Íme, 3 szaftos, bármikor gyorsan elkészíthető recept:

1. Citrom-fokhagymás csirkeszárnyak
Hozzávalók:

Csirkeszárnyak
Friss citromlé
Fokhagyma (zúzva)
Olívaolaj
Só, bors, friss petrezselyem

Készíts egy marinádot (közkeletű néven pácot) citromléből, zúzott fokhagymából, olívaolajból, sóból és borssal. Áztasd be a csirkeszárnyakat a marinádban legalább 30 percig. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Helyezd a csirkeszárnyakat egy sütőpapírral borított tepsibe, majd süsd őket 40-45 percig, vagy amíg a hús átsül és a bőr ropogós lesz. Szórj friss petrezselymet a tetejére és tálald citromszeletekkel.

2. Ázsiai szójaszószos csirkeszárnyak
Hozzávalók:

Csirkeszárnyak
Szójaszósz
Méz
Friss gyömbér (reszelve)
Fokhagyma (zúzva)
Szezámolaj
Szezámmag

Készítsd el a mártást: keverd össze a szójaszószt, mézet, reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát és szezámolajat. Áztasd be a csirkeszárnyakat a mártásban legalább 1-2 órán keresztül vagy akár egy éjszakán át hagyd csak a hűtőben. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Helyezd a csirkeszárnyakat egy sütőpapírral borított tepsibe, majd szórd meg őket szezámmaggal. Süsd őket 40-45 percig vagy amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

3. Kólás csirkeszárny

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny
1 üveg kóla (kb. 330 ml)
1/2 csésze paradicsomszósz
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
1 teáskanál őrölt mustár
Só és bors ízlés szerint

Keverjük össze a kólát, paradicsomszószt, szójaszószt, mézet, fokhagymát és mustárt egy tálban. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tegyük a csirkeszárnyakat egy zacskóba vagy tálba, majd öntsük rá a kólaszószos keveréket. Hagyjuk a csirkeszárnyakat legalább 2-3 órán át pihenni a hűtőszekrényben, hogy jól átvegyék az ízeket. Süssük a csirkeszárnyakat a sütőben vagy grillen körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a hús teljesen meg nem sül és a mártás szépen besűrűsödik.