Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Csütörtökön debütál az Egri csillagok az MVM Dome-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagyszabású produkciót a Nemzeti Színház társulata és Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatja be.

Az előadást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója rendezésében láthatja a közönség. A 2018-ban bemutatott darabból a minden eddiginél hatalmasabb térben egy új produkció készül – olvasható a teátrum közleményében. A bemutató időpontja kráadásul közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához; az előadás a 1922. október 30-án elhunyt író emléke előtt is tiszteleg.

Az MVM Dome-ban a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal és a Székely László tervezésében készült új díszletek között mutatják be a produkciót. Az összesen 13 500 fémlemezkével borított díszletelemekkel, valamint a kellékekkel és a jelmezekkel tíz kamion érkezik az előadás helyszínére, ahol vasárnapra már a helyükön lesznek a látványelemek. Összességében mintegy tíz kőszínházi előadás közönsége, azaz 6359 néző fogja megtölteni a csarnokot, ahol az ülőhelyek mellett 12 kerekesszékes helyet is kialakítanak.

A közlemény szerint az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint ötvenszer játszották már a színház nagyszínpadán. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is feltölteni, de a koronavírus hátráltatta ezeket a terveket. A díszletek már korábban elkészültek, ám most újra kellett gondolni az egész darabot, hiszen jóval nagyobb lett a tér, amelyben a színházi változathoz képest sokkal több szereplő mozog.

Egy ekkora térhez további ráadásul további táncosok bevonására is szükség van: Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese mellett az MVM Dome-ban 13 együttes és egyesület csaknem 200 táncosa lép színpadra.

A színpadi változatot Gárdonyi Géza regényéből Zalán Tibor készítette.

Kép forrása: Nemzeti Színház