Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Úgy tűnik ez a legújabb utazási trend. Egyre többen vágynak rá, hogy akár csak egy időre is elszakadjanak a technológiától, a digitális detox utazás pedig valóságos trenddé kezd válni.

Internet, de határokkal

Tényleg, Te mikor és mennyi ideig voltál utoljára online tér nélkül vagy éppen digitális eszközöktől mentesen? Valószínű nem hetekről van szó, sőt a napok száma is kérdéses sokaknál. A szorongás, hogy lemaradunk valamiről, és a saját életünk hasonlítgatása másokéhoz szinte beszövi napjainkat.

A digitális detox segíthet visszatalálni egy természetesebb tempóhoz.

Javulhatnak az emberi kapcsolataink. Újra észreveheted a szépet, a természet hangjait. Egyre többen keresik ezeket az élményeket.

Létrejött az első detox sziget

A közelmúltban olvashattunk arról, hogy egy finn sziget a világ első digitális detox szigetének nevezte ki magát. De már olyan utazási irodák is léteznek, amelyek kifejezetten a digitális detox túrákra specializálódtak.

Az Interpid nyolc napos ecuadori kirándulásának programjában szerepel többek között kolibriles az Amazonas esőerdőjében, és a tengeri élővilág megfigyelése a partokon. 

Mindezt természetesen telefon nélkül. Szinte internetmentes övezet a Norvégiától mintegy 1200 kilométerre lévő Svalbard szigetcsoport. A turistákat itt ámulatba ejti az északi fény látványa. De virágzik az Antarktiszra tartó sétahajózás is. Internetes szörfölés helyett, a pingvinek megfigyelése nyújthat izgalmat. A Srí Lanka-i Sinharaja esőerdőben sincs wifi, viszont érdekes a törzsi kultúra különleges világa. Kenya fantasztikus célpont a stressz oldására. Füves szavannák, vadvilág, csillagos égbolt. Mi kell még?

Cseréljük mobilunkat butára!

Ha Téged inkább vonzzanak a nagyvárosok, akkor sincs gond. De legyél bebiztosítva net – no és önmagad gyengesége – ellen: tedd okostelefonod repülő üzemmódba, vagy legyen nálad inkább egy butatelefont.

Rangsorolták a nagyvárosokat abból a szempontból, hogy melyek a legalkalmasabbak egy digitális detox utazásra. Számos kritériumot vizsgálva a TOP5-ös fogat: Prága, Róma, Amszterdam, Lisszabon és Koppenhága.

(Forrás: Wellness Training, Travel Daily Media, Kék-vonal, CNBC)