Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Egy év alatt nagyot ugrott térségünkben a turisták száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

  

2023-ban a  turisztikai térségek nemzetközi forgalma 3 százalékkal meghaladta a 2019. évi  értéket, és a belföldi éjszakák számában is szinte azonos teljesítményt mutatott be – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.  

A Balaton és környéke továbbra is kiemelt szerepet kapott, ugyanis Zánkán,  valamint Zalakaroson volt a legmagasabb a vendégek száma a lakosságszámhoz viszonyítva. Az összesen 27,3 millió vidéki vendégéjszakából 81 százalék a 11 turisztikai térségben realizálódott, ahol a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke vezeti a szállásforgalmat. Ebben a három térségben a vidéki szálláshelyek bevétele is a legmagasabb.

Térségünk is egyre népszerűbb úticél

Érdekes adatokat mutatnak a növekedési tendenciák is. A Győr-Pannonhalma térségben mérték a legnagyobb vendég- és vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest, míg a Tokaj és Nyíregyháza térségben 16 százalék fölötti bővülést regisztráltak 2019-hez képest. A Budapest környéki szálláshelyeken pedig a vendégéjszakák száma nőtt a leginkább, közel 10 százalékkal.

A külföldi látogatók részéről is érezhető a növekvő érdeklődés vidéken. A Balaton után Debrecen és térsége, valamint a Bük-Sárvár térsége vonzotta a legtöbb külföldi vendéget. A csehek és németek a legtöbben választották a vidéki üdülőrégiónkat, míg a hegyvidéki desztinációk közül a lengyelek és a szlovákok bizonyultak a legnépszerűbbnek.

A belföldi vendégek közül a Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségek szálláshelyeit választották a legtöbben. A fővárosiak körében továbbra is a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest a kedvenc, ahol Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyei várják őket.